Τι είναι η ακαδημαϊκή γραφή: οδηγός για τη μορφοποίηση ερευνητικών εργασιών
Δυσκολεύεστε με την συγγραφή της πρώτης σας έρευνας; Γνωρίζουμε ότι η ακαδημαϊκή γραφή μπορεί μερικές φορές να φαίνεται τρομακτική και ακόμη και βαρετή. Για να σας βοηθήσουμε, θα εξερευνήσουμε ορισμένα κοινά παραδείγματα τέτοιων έργων σε ένα σχολείο, τυπικές απαιτήσεις για τη μορφοποίηση και κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε.
Ορισμός ακαδημαϊκής γραφής
Στην πραγματικότητα, κάθε εργασία που μεταφέρει ιδέες για έρευνα και διεγείρει επιχειρήματα γύρω από ένα θέμα είναι ένα κομμάτι ακαδημαϊκής γραφής. Δεν εννοούμε, φυσικά, ότι ολόκληρη η εργασία είναι χειρόγραφη. Σήμερα, όλα συντίθενται σε λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, όπως οι Επεξεργαστές ONLYOFFICE για υπολογιστή.
Η ακαδημαϊκή γραφή δεν περιέχει απαραίτητα ανακαλύψεις που αλλάζουν τα δεδομένα, όπως πιστεύουν ορισμένοι φοιτητές. Σκοπός της δεν είναι μόνο να φέρει νέες ιδέες στο ερευνητικό πεδίο μελέτης, αλλά και να συζητήσει τις ήδη υπάρχουσες. Οι έμπειροι ερευνητές γνωρίζουν τη σημασία της συστηματοποίησης και της περαιτέρω εξέτασης των αποδεκτών θεωριών και η ακαδημαϊκή γραφή βοηθά στη σύνθεση νέας γνώσης από αυτά τα στοιχεία.
Ακαδημαϊκό στυλ γραφής
Οι στόχοι των επιστημονικών κειμένων καθορίζουν τα χαρακτηριστικά της ακαδημαϊκής γραφής. Φροντίστε να τηρείτε τα γενικά πρότυπα, εάν θέλετε να γίνει αποδεκτή η έρευνά σας.
Επίσημες εκφράσεις
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι τα ακαδημαϊκά κείμενα τείνουν να είναι πιο επίσημα από την επαγγελματική γραφή ή τα καθημερινά γράμματα. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:
- Αποφύγετε τις συσπάσεις («και λοιπά» αντί για «κ.λπ.»)
- Μην χρησιμοποιείτε καθομιλουμένες και ανεπίσημες λέξεις (εκτός εάν δεν αποτελούν αντικείμενο της έρευνάς σας και χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα)
- Χρησιμοποιήστε ακαδημαϊκά κλισέ: «σύμφωνα με…», «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι…», «με βάση την πρόσφατη μελέτη»
- Αποφύγετε τις γενικές λέξεις και τους άσχετους προβληματισμούς
- Προτιμήστε την παθητική φωνή στην ακαδημαϊκή γραφή (από το «εγώ», «εγώ», «εμείς»)
- Ελέγξτε την ορθογραφία
Λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις μπορεί να φαίνονται πολύ περίπλοκες σε σύγκριση με την καθημερινή μας ομιλία. Ωστόσο, οι γενικά κατανοητοί όροι στις εργασίες είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές. Θεωρήστε το μια ακαδημαϊκή αργκό.
Ακριβείς, αλλά επιφυλακτικές δηλώσεις
Μην είστε πολύ λογικοί. Η έρευνα δεν είναι μόνο ο αριθμός των σελίδων ή των παραγράφων που πρέπει να γράψετε γεμίζοντας το κείμενο με άσχετες πληροφορίες. Διατυπώστε και εξηγήστε τη γνώμη σας με σαφή και συνοπτικό τρόπο.
Ταυτόχρονα, αποφύγετε να είστε πολύ ξεκάθαροι. Θυμηθείτε ότι ακόμη και η πιο προφανής θεωρία είναι απλώς μια θεωρία, εκτός αν αποδεικνύεται από πολυάριθμα και ασυναγώνιστα γεγονότα. Για να εισαγάγετε μια γνώμη, υπάρχουν μερικές προσεκτικές λέξεις – «φαίνεται», «πιθανόν», «μπορεί», «θα μπορούσε».
Δομή κειμένου
Οποιαδήποτε ακαδημαϊκή γραφή πρέπει να είναι καλά δομημένη. Η καλύτερη πρακτική είναι να μιλήσετε με τον σύμβουλο καθηγητή σας και να σχεδιάσετε τα βήματα της έρευνας όσο το δυνατόν ακριβέστερα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Με βάση αυτό το σχέδιο, θα δημιουργήσετε έναν πίνακα περιεχομένων με λογικά διασυνδεδεμένα μέρη. Ο πίνακας περιεχομένων θα είναι ο οδικός σας χάρτης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της έρευνας.
Θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το κλειδί. Η έρευνά σας δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αντικειμενικές απόψεις
Η ακαδημαϊκή γραφή είναι διαφορετική από την έκφραση των δικών σας συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Να είστε έτοιμοι να παρέχετε στοιχεία και γεγονότα που επαληθεύουν όλα όσα δηλώνετε. Αυτός είναι ο λόγος που οι έρευνες έχουν δεκάδες παραπομπές, υποσημειώσεις και μεγάλες βιβλιογραφίες στο τέλος.
Δεν πρέπει να φοβάστε να επικρίνετε τις ιδέες κάποιου στη δουλειά σας. Απλώς φροντίστε να παραμείνετε αμερόληπτοι και να παρέχετε αποδείξεις για κάθε κριτική ή δήλωση.
Παραδείγματα ακαδημαϊκής γραφής
Υπάρχουν πολλά είδη ακαδημαϊκής γραφής. Διαφέρουν σε μέγεθος και στόχους, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, αλλά ο τόνος και το στυλ παραμένουν τα ίδια.
Δοκίμιο
Αυτό το κομμάτι μιας γραπτής εργασίας είναι αρκετά οικείο σε κάθε φοιτητή. Το δοκίμιο ενημερώνει για ένα θέμα ή το αναλύει. Η δομή είναι απλή – εισαγωγή, το κύριο σώμα και το συμπέρασμα.
Τέσσερα είδη δοκιμίων είναι:
- Αφήγημα – λέει μια ιστορία
- Περιγραφή – απεικονίζει ένα αντικείμενο ή φαινόμενο
- Εξήγηση – εξηγεί κάτι
- Διαλεκτικό – πείθει τους αναγνώστες
Το δοκίμιο είναι μια σύντομη εργασία που σπάνια περιέχει περισσότερες από 1.000 λέξεις στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (>2,000 για προπτυχιακά κολέγια και μεταπτυχιακά σχολεία).
Ερευνητική εργασία
Μια ερευνητική εργασία είναι ένας τύπος ακαδημαϊκής γραφής για τον έλεγχο της ικανότητας των φοιτητών για ανάλυση, ερμηνεία και αξιολόγηση, με βάση εμπειρικά στοιχεία. Γενικά, μοιάζει με ένα δοκίμιο που έχει επεκταθεί έως και 10.000 λέξεις.
Οι ερευνητικές εργασίες γράφονται κυρίως σε κολέγια και πανεπιστήμια.
Διατριβή
Η διατριβή (επίσης γνωστή ως thesis) είναι ένας τύπος ακαδημαϊκής γραφής που δοκιμάζει τις δεξιότητες γραφής, έρευνας και ανάλυσης. Το τελευταίο βήμα σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εργασίες. Συνοψίζει την έρευνά σας και πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη δομή σε κάθε χώρα, επομένως η καλύτερη ιδέα είναι να το συζητήσετε με τον προϊστάμενο-καθηγητή σας.
Η διατριβή απαιτεί συχνά πρόσθετα στοιχεία, όπως γλωσσάρι, λίστα εικόνων, πρόλογος, περίληψη, λίστα αναφοράς και άλλα. Λόγω της επιστημονικής σημασίας, οι διατριβές μπορεί να περιέχουν περισσότερες από 100 σελίδες.
Άρθρο σε ακαδημαϊκό περιοδικό
Πριν από την υπεράσπιση της διατριβής σας, είναι ωραίο να έχετε δημοσιεύσει κάποιο άρθρο σε ακαδημαϊκά περιοδικά. Αυτά συνήθως περιέχουν μια περίληψη, το κύριο κείμενο, τη βιβλιογραφία, τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Για να ελέγξετε όλες τις απαιτήσεις, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με τους συντάκτες του περιοδικού.
Αναφορά εργαστηρίου
Αυτή η εργασία ενημερώνει για την επιστημονική έρευνα ή το πείραμά σας, τους στόχους, τις μεθόδους και τα αποτελέσματά τους. Συνήθως, οι εργαστηριακές αναφορές διεξάγονται στη βιολογία, τη χημεία, τη μηχανική και άλλα θέματα όπου χρειάζεστε ένα εργαστήριο για να εξετάσετε ή να δοκιμάσετε κάτι.
Πώς να γράψετε μια ακαδημαϊκή εργασία;
Μετά την επισκόπηση των κοινών παραδειγμάτων στην ακαδημαϊκή γραφή και ορισμένων καλών πρακτικών για τους φοιτητές, θέλετε να μάθετε ορισμένες απαιτήσεις μορφοποίησης για την εργασία σας. Σημειώστε ότι μπορεί να διαφέρουν σε διαφορετικές χώρες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κείμενο με κατάλληλη μορφοποίηση δωρεάν στην Εφαρμογή ONLYOFFICE για Windows, Mac και Linux.
Εδώ είναι μόνο οι πιο δημοφιλείς οδηγίες.
Γραμματοσειρές και μέγεθος γραμματοσειρών
Η ακαδημαϊκή γραφή δεν είναι το καλύτερο μέρος για να παίξετε με γραμματοσειρές. Επιλέξτε Times New Roman, 12 pt. Με αυτές τις παραμέτρους, το κείμενό σας θα εμφανίζεται σωστά σε κάθε υπολογιστή.
Πού θα τις βρείτε: Κύρια γραμμή εργαλείων
Περιθώρια
Ορίστε τουλάχιστον 1 ίντσα για όλα τα περιθώρια στην επάνω, κάτω, αριστερή και δεξιά πλευρά.
Πού θα τα βρείτε: Καρτέλα Διάταξη -> Περιθώρια
Χαρτί
Εάν θέλετε να εκτυπώσετε το ακαδημαϊκό κείμενο, επιλέξτε λευκό χαρτί υψηλής ποιότητας 8 1/2″ x 11″.
Διπλό διάστημα
Χρησιμοποιήστε διπλό διάστημα για κείμενο στο κύριο σώμα.
Πού θα το βρείτε: Κύρια γραμμή εργαλείων
Αριθμός σελίδας
Η σελίδα τίτλου ή το Πιστοποιητικό Αποδοχής Διατριβής (DAC) συχνά εξαιρείται από την αρίθμηση. Η σελίδα πνευματικών δικαιωμάτων δεν πρέπει επίσης να είναι αριθμημένη. Έτσι ξεκινάτε την αρίθμηση της σελίδας με τη σελίδα 2:
- κάντε διπλό κλικ στο κάτω μέρος της πρώτης σας σελίδας,
- μεταβείτε στις ρυθμίσεις κεφαλίδας και υποσέλιδου στη δεξιά πλευρά,
- επιλέξτε την επιθυμητή θέση για τον αριθμό.
Για να εξαιρέσετε την πρώτη σελίδα, επιλέξτε την επιλογή Διαφορετική πρώτη σελίδα.
Οι προκαταρκτικές σελίδες συνήθως σημειώνονται με μικρούς ρωμαϊκούς αριθμούς (i, ii, iii, iv). Αυτές οι σελίδες είναι περίληψη, πίνακες περιεχομένων, πρόλογος, λίστα γραφημάτων, πίνακες και εικόνες.
Πού θα το βρείτε: Γραμμή εργαλείων ρυθμίσεων στα δεξιά
Πίνακας περιεχομένων
Τα μικρά κομμάτια ακαδημαϊκής γραφής, όπως τα δοκίμια, συνήθως δεν χρειάζονται πίνακα περιεχομένων. Ωστόσο, είναι πάντα μέρος των διατριβών.
Μη δημιουργείτε πίνακα περιεχομένων χειροκίνητα. Αντίθετα, δημιουργήστε έναν αυτόματα.
Πού θα το βρείτε: Καρτέλα Αναφορές
Νέα παράγραφος
Μία από τις καλύτερες πρακτικές είναι να κάνετε μια εσοχή στην αρχή κάθε παραγράφου. Είναι εύκολο – απλώς κάντε κλικ στην καρτέλα.
Γραφήματα και εικόνες
Οποιεσδήποτε εικόνες πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις περιγραφές τους. Φυσικά, πρέπει να εισαγάγετε μια αναφορά σε αυτά στο κείμενό σας.
Λεζάντες
Εάν η ακαδημαϊκή σας γραφή περιέχει εικόνες ή γραφήματα, εισαγάγετε λεζάντες στο κάτω μέρος.
Πού θα το βρείτε: Καρτέλα Αναφορές
Αυτές οι απαιτήσεις είναι γενικές και ορισμένα πανεπιστήμια ενδέχεται να αναπτύξουν συγκεκριμένες. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον καθηγητή σας πριν παραδώσετε την εργασία σας.
Κατεβάστε δωρεάν τους Επεξεργαστές ONLYOFFICE για υπολογιστή για να μορφοποιήσετε οποιαδήποτε ακαδημαϊκή γραφή:
Θέλετε να γράψετε τη διατριβή σας online; Εγγραφείτε στο ONLYOFFICE DocSpace και αποκτήστε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο στο cloud με ενσωματωμένους επεξεργαστές.
Συμπέρασμα
Υπάρχουν πολλοί τύποι ακαδημαϊκής γραφής, όπως δοκίμιο, ερευνητική εργασία, διατριβή και άλλα. Σήμερα, εξερευνήσαμε ορισμένες κοινές οδηγίες για να παρέχουμε το σωστό στυλ και μορφοποίηση παραγράφων στις περισσότερες από αυτές.
Επειδή οι απαιτήσεις μορφοποίησης συχνά εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο σχολείο ή χώρα, δεν θα πρέπει να διστάσετε να τις συζητήσετε με τον καθηγητή σας.
Στο λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, όπως το ONLYOFFICE, μπορείτε να μορφοποιήσετε οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κείμενο όπως απαιτείται δωρεάν. Δεν υπάρχουν συνδρομές – όλες οι λειτουργίες είναι ξεκλείδωτες.