Nejlepší alternativy Microsoft Office pro studenty

25 duben 2024By Ksenija

Společnost Microsoft poskytuje některým způsobilým školám bezplatný přístup ke svému kancelářskému balíku. Co když ale vaše škola na seznamu není? Nebo jen potřebujete upravovat text a prezentace na počítači se systémem Windows a Mac? Neplaťte za žádný proprietární software, dokud si nepřečtete tento článek se seznamem nejlepších bezplatných alternativ Microsoft Office pro studenty.

Nejlepší alternativy Microsoft Office pro studenty

Jaká je nejlepší alternativa MS Office?

Pokud vaše škola nemá nárok na bezplatné získání aplikací Word, Excel nebo PowerPoint, zvažte použití kancelářského balíku Microsoft pro stolní počítače. Tyto aplikace jsou bohužel pro uživatele systémů Windows a Mac placené.

Nejlepším způsobem, jak ušetřit peníze, je získat některého z bezplatných konkurentů společnosti Microsoft z níže uvedeného seznamu.

ONLYOFFICE Desktop Editors

Desktopová aplikace ONLYOFFICE je zcela zdarma, má otevřený zdrojový kód a je multiplatformní, což znamená, že ji můžete spustit v jakémkoli operačním systému – Windows, Linux nebo Mac. Všechny funkce jsou odemčené a neplatíte za nic navíc.

Nejlepší alternativy Microsoft Office pro studenty

K dispozici jsou 3 součásti, které plně nahrazují aplikace Microsoft Office – textový editor, tabulkový editor a editor prezentací. Můžete psát libovolný text, připravovat slajdy pro prezentaci ve třídě, pracovat se slovníky. Kromě toho můžete prohlížet soubory PDF a pracovat s nimi.

Desktopové editory ONLYOFFICE jsou vysoce kompatibilní s formáty MS (DOCX, XLSX, PPTX). Soubory vytvořené v ONLYOFFICE budou bezchybně zobrazeny pomocí MS Office na jiných přenosných počítačích.

Zásuvné moduly rozšiřují základní funkce editorů ONLYOFFICE Desktop Editors. Můžete například vkládat videa z YouTube, diagramy pomocí Drawio, bibliografie v Zotero a Mendeley, generovat texty v ChatGPT, diskutovat o skupinových projektech v Zoom, překládat text pomocí Google nebo DeepL opravdu rychle..

Díky výše uvedeným výhodám je ONLYOFFICE Desktop Editors jednou z nejlepších bezplatných alternativ Microsoft Office. Vyzkoušejte jej ještě dnes – stačí stisknout tlačítko pro stažení:

Dokumenty Google

Dokumenty Google jsou zcela bezplatný kancelářský balík založený na cloudu, který je ideální pro rychlou práci s texty a prezentacemi online. Základními aplikacemi, které toto řešení tvoří, jsou Dokumenty, Tabulky a Prezentace.

Top 3 open-source alternatives to PowerPoint
Zdroj obrázku: Google

Stejně jako v jiných oblíbených kancelářských balících mohou studenti spolupracovat a vytvářet texty, sešity a prezentace, sdílet soubory a dostávat komentáře k úkolům a domácím pracím od lektorů. Protože je celý proces organizován online, nemusíte se starat o to, zda jsou soubory kompatibilní s cizím operačním systémem.

Google však používá vlastní formáty souborů, které nejsou 100% kompatibilní s OOXML. Jinými slovy, pokud otevřete dokument vytvořený v jiném softwaru, může dojít k určitým zkreslením.

LibreOffice

LibreOffice je další bezplatnou a open-source alternativou k Microsoft Office, která umožňuje vytvářet, upravovat a ukládat soubory ve formátu ODF (OpenDocument). Aplikace pro editaci textů, listů a snímků se jmenují odpovídajícím způsobem Writer, Calc a Impress.

Top MS Office alternatives for students 2023
Zdroj obrázku: LibreOffice

Obsahuje základní funkce, které potřebujete k psaní seminárních prací, vypracovávání domácích úkolů a přípravě prezentací. Rozhraní LibreOffice je jen trochu podobné tomu, které vidíte v Microsoft Office, ale pokud s tímto softwarem začínáte, nějaký čas vám zabere naučit se navigaci.

Kromě toho lze LibreOffice spustit ve všech operačních systémech – Windows, Linux i Mac.

Apple iWork

Majitelé Macbooků a iMaců by neměli hledat dál. Apple jim zdarma poskytl výkonný balík pro psaní textů, vytváření živých prezentací a práci s tabulkami. Jmenují se Pages, Numbers a Keynote.

Top MS Office alternatives for students 2023
Zdroj obrázku: Apple

Aplikace umožňují výběr z velkého množství šablon, pokud si nejste jisti, kde začít. Vyberte si návrh prezentace nebo si vyberte wordový dokument podle účelu (např. životopis, článek, vizitka atd.).

Společnost Apple bohužel používá nativní formáty pro soubory vytvořené v aplikacích Pages, Numbers a Keynote. Jejich kompatibilita s jiným softwarem a operačními systémy není zaručena, ale přesto poměrně dobře podporují populární formáty OOXML.