12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

25 duben 2024By Ksenija

Vlastnit a používat dobrý textový editor bylo vždy považováno za samozřejmst. Mnoho uživatelů se však domnívá, že Microsoft Office, Google Docs a LibreOffice jsou jedinou volbou pro úpravu dokumentů. V tomto článku posuneme hranice a objevíme nejlepší textové procesory pro různé platformy a zařízení v roce 2024.

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

Co je to vlastně textový editor a textový procesor?

Než se ponoříme do tématu a podíváme se na nejlepší textové procesory v roce 2024, musíme si ujasnit, co je to zpracování textu. Pod tímto pojmem obvykle rozumíme proces vytváření a úpravy elektronických dokumentů na počítači nebo mobilním zařízení pomocí speciálního programu, tedy textového procesoru. Tento proces vyžaduje klávesnici a displej, aby uživatel mohl zadávat a vizuálně kontrolovat zadávané informace.

S ohledem na výše uvedenou definici lze textový procesor definovat jako softwarovou aplikaci určenou k vytváření, úpravám, formátování a tisku elektronických dokumentů. Tyto programy se mohou lišit z hlediska použití a aplikací, ale mají mnoho společného. Typický textový procesor nabízí například následující funkce:

  • Základní textové operace (Kopírovat, Vložit, Odstranit, Vyjmout, Najít a nahradit atd.);
  • Formátovací nástroje;
  • Konfigurace písma (typ, velikost a barva);
  • Záhlaví a zápatí;
  • Vizuální objekty (obrázky, tabulky, tvary, grafy atd.);
  • Křížové odkazy;
  • Správa souborů;
  • Tisk;
  • Kontrola pravopisu a další.

Některé textové procesory jsou kompatibilní s makry a dokonce nabízejí užitečné funkce pro spolupráci, jako je historie verzí, komentáře a různé režimy spoluautorství, což je vhodné pro spoluautorství v reálném čase.

Nyní, když už znáte základy zpracování textu, je čas zjistit, co je nejlepší vybrat při hledání ideálního textového procesoru. Všechny programy v našem seznamu níže jsou pro vaše pohodlí rozděleny do několika kategorií. Můžete si vybrat nejlepší možnost v závislosti na svých preferencích a na svém zařízení.

Nejlepší online textové procesory

Uživatelům, kteří oceňují jednoduchost a nechtějí ztrácet čas, lze doporučit online textový procesor. Takový program umí to, co tradiční aplikace pro zpracování textu, ale nemusíte se zatěžovat instalací a konfigurací softwaru, protože vše je k dispozici v prohlížeči. Stačí otevřít novou kartu a ihned začít pracovat na dokumentu. Jedinou nevýhodou je, že musíte mít stabilní připojení k internetu.

1. Open-source řešení – ONLYOFFICE Documents Editor

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

ONLYOFFICE Document Editor ONLYOFFICE Document Editor je online textový editor, který je součástí ONLYOFFICE Docs, open-source kancelářského balíku pro spolupráci v oblasti textových dokumentů, tabulek, prezentací, digitálních formulářů, souborů PDF a elektronických knih.

Editor dokumentů ONLYOFFICE Document Editor jako nástroj pro zpracování textu obsahuje kompletní sadu editačních a formátovacích funkcí, které umožňují vytvářet a upravovat textové dokumenty v jednom z nejrozšířenějších formátů DOCX. To zaručuje úplnou kompatibilitu se soubory vytvořenými v aplikaci Microsoft Word, další možnosti na našem seznamu. Podporovány jsou i další oblíbené přípony souborů (DOC, RTF, TXT, ODT atd.).

Editor dokumentů ONLYOFFICE je ideální volbou pro společné úpravy v reálném čase. Pomocí něj můžete pracovat na dokumentech s ostatními uživateli jako tým. Společně můžete využívat vestavěný chat pro zasílání textových zpráv, umožnit audio a videohovory prostřednictvím funkce Jitsi a zásuvných modulů Zoom, zanechávat komentáře, vzájemně revidovat své úpravy a dokonce se přepnout do režimu Strict pro soukromější společnou editaci.

Standardní funkce editoru lze snadno rozšířit instalací zásuvných modulů prostřednictvím vestavěného správce zásuvných modulů. Zásuvné moduly ONLYOFFICE umožňují přístup ke službám třetích stran nebo přinášejí nové funkce. Můžete například překládat jednotlivá slova i celé odstavce pomocí Google Translator nebo DeepL, vytvářet bibliografie pomocí Zotero nebo Mendeley, převádět řeč na text a další.

Jednou ze silných stránek editorů dokumentů ONLYOFFICE je integrovaný asistent umělé inteligence, který můžete používat k vytváření textů, souhrnů, definování slov, vyhledávání synonym a generování fragmentů kódu. Asistent AI je založen na ChatGPT od OpenAI a funguje přímo v rozhraní editoru.

Chcete si vyzkoušet online editor dokumentů ONLYOFFICE? Není nic jednoduššího – stačí si vytvořit bezplatný účet a začít upravovat textové dokumenty v prohlížeči:

2. Textový procesor Google – Dokumenty Google

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: workspaceupdates.googleblog.com

Dokumenty Google jsou synonymem pro společné úpravy v reálném čase již od svého oficiálního vydání v roce 2006. Od té doby se toho hodně změnilo, ale textový procesor Google je stále jedním z nejlepších programů pro vytváření a úpravy dokumentů online.

Dokumenty Google jsou součástí ekosystému Google, který zahrnuje různé aplikace pro produktivitu a poskytuje všechny potřebné nástroje pro úpravu, spoluautorství a sdílení textových souborů s ostatními uživateli. Při práci v Dokumentech Google můžete používat komentáře, zanechávat návrhy a akce a dokonce používat @-poznámky, abyste přitáhli pozornost příslušných osob. Další služby Google, jako je například Google Meet, usnadňují proces spolupráce na dokumentech a zvyšují jeho produktivitu.

Přestože textový procesor Google používá vlastní příponu souboru, je kompatibilní se soubory Microsoft Word bez nutnosti konverze a nabízí podporu dalších populárních formátů. Můžete také importovat soubory PDF a EPUB a okamžitě je upravovat.

3. Textový procesor Microsoft – Microsoft Word pro web

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.microsoft.com

Microsoft Word pro web je cloudová verze známého textového procesoru Microsoft, která je součástí Microsoft 365, balíčku kancelářských aplikací a aplikací pro produktivitu pro osobní i profesionální použití, který vyvinula společnost Microsoft.

Na rozdíl od verze pro stolní počítače má Microsoft Word pro web omezené funkce, ale je zdarma a pro jeho spuštění si stačí vytvořit účet Microsoft. Microsoft Word pro web podporuje spolupráci s více lidmi v reálném čase a je dodáván se základními šablonami, písmy, ikonami a nálepkami.

Textový procesor Microsoft používá formát DOCX a umožňuje ukládat dokumenty do jiných formátů, například ODT a PDF. Editační potenciál aplikace je poměrně omezený, ale přesto můžete využívat základní funkce pro opravu pravopisu a gramatiky a také diktování a hlasové příkazy.

Aplikace je integrovaná s OneDrive, platformou pro ukládání souborů společnosti Microsoft, a poskytuje vám 5 GB cloudového úložiště, což je dostatečné pro společnou práci.

4. Bezplatný online textový procesor – Zoho Writer

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.zoho.com

Zoho Writer je bezplatný textový procesor, který je součástí kancelářského balíku Zoho. Je vybaven intuitivním rozhraním, kde jsou všechny nástroje pro úpravy a formátování umístěny na panelu na levé straně.

Aplikace umožňuje importovat a exportovat dokumenty ve formátu DOCX, takže můžete snadno pracovat se soubory aplikace Word, jako by se nic nezměnilo. Aplikace Zoho Writer má sadu nástrojů pro spolupráci, které usnadňují společnou editaci souborů v týmu. Textový editor Zoho automaticky ukládá vaše úpravy, takže se nemusíte obávat ztráty dat ani v případě, že nečekaně přejdete do režimu offline.

Stejně jako jiné textové procesory je i Zoho Writer vybaven standardními funkcemi pro formátování textu a tvorbu dokumentů, které umožňují přidávat obrázky a tabulky, vkládat symboly a tvary, vytvářet hypertextové odkazy atd.

Kromě formátu DOCX je aplikace Zoho Writer kompatibilní také s formáty ODF, PDF, RTF, TXT a HTML, takže můžete pracovat se soubory vytvořenými v jiných programech a aplikacích.

5. Šifrované řešení – CryptPad

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: cryptpad.org

CryptPad je balík end-to-end šifrovaných a open-source aplikací pro textové dokumenty, tabulky, formuláře, soubory Markdown, prezentace, diagramy, tabule a programový kód.

Nejvýraznější vlastností této sady je, že vaše soubory v CryptPadu jsou při práci v prohlížeči spolehlivě zašifrovány. Nikdo nemá přístup k vašim dokumentům a žádný kousek vašich dat neopustí zařízení, které používáte. Dokonce ani správci CryptPadu nemají možnost vidět obsah vašich souborů.

Textový procesor CryptPad nabízí rozhraní s kartami a sadu standardních nástrojů pro úpravy a formátování. Můžete vytvářet dokumenty, formátovat text a pracovat s jednoduchými objekty. Důležité je, že můžete spolupracovat s ostatními uživateli v reálném čase.

Nejdůležitější funkce CryptPadu můžete používat zdarma bez nutnosti registrace účtu. To znamená, že službu můžete používat jako anonymní host, vytvářet a upravovat soubory, které budou po 90 dnech nečinnosti trvale smazány.

Pokud si zaregistrujete bezplatný účet CryptPad, získáte 1 GB prostoru v cloudovém úložišti a přístup k některým exkluzivním funkcím, jako jsou sdílené složky a šablony.

Nejlepší desktopové textové procesory

Pokud jste vášnivým uživatelem počítače a instalace softwaru pro vás nepředstavuje problém, možná bude mnohem lepší vyzkoušet desktopový textový procesor. Pojďme se podívat na to, co je k dispozici.

6. Multiplatformní textový editor – ONLYOFFICE Document Editor

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

Kancelářský balík ONLYOFFICE je k dispozici na všech platformách, takže existuje bezplatná aplikace pro stolní počítače, kterou si můžete stáhnout a nainstalovat do svého operačního systému, ať už jde o Windows, Linux nebo macOS.

ONLYOFFICE Document Editor je bezplatný textový procesor, který umožňuje spravovat písma a styly, používat různé styly formátování, upravovat mezery, vkládat záhlaví a zápatí a snadno tisknout dokumenty. Můžete také přidávat a upravovat obrázky a vkládat přizpůsobitelné grafy a další vizuální objekty, jako jsou tvary, tabulky, Text Art, grafika SmartArt, rovnice, kapátka atd.

Desktopový textový procesor ONLYOFFICE podporuje všechny oblíbené formáty (DOC, DOCX, ODT, TXT, HTML atd.) a umožňuje převádět soubory PDF a XPS do formátu DOCX, takže je lze upravovat. Kromě toho můžete své dokumenty ukládat do formátů PDF, EPUB, JPG a dokonce PNG.

Verze aplikace pro stolní počítače nabízí stejné editační funkce a rozhraní jako webová verze, včetně kolekce zásuvných modulů třetích stran. K desktopové aplikaci můžete také připojit službu cloudového úložiště a umožnit společnou editaci v reálném čase. K dispozici jsou tyto možnosti ONLYOFFICE DocSpace, ownCloud, Nextcloud, Seafile, kDrive a Liferay.

Editor dokumentů ONLYOFFICE pro Windows, Linux a macOS získáte zdarma na oficiálních stránkách

7. Textový procesor Microsoft Windows – Word

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.online-tech-tips.com

Ekosystém Microsoftu nabízí nejen aplikace pro produktivitu v cloudu, ale také desktopové verze svých nejoblíbenějších kancelářských programů, včetně aplikace Microsoft Word. Jedná se o velmi oblíbený textový procesor a mnoho uživatelů jej považuje za zlatý standard pro vytváření a úpravy textových dokumentů. Zajímavé je, že v některých jazycích se Word stal synonymem pro kancelářský software obecně.

Microsoft Word má všechny funkce, které může běžný uživatel potřebovat. Můžete formátovat texty a odstavce podle svých představ, vkládat a upravovat vizuální objekty, vybírat ze spousty předinstalovaných písem, porovnávat a slučovat dokumenty, vytvářet bibliografie a mnoho dalšího.

Aplikace Microsoft Word pro offline použití bohužel není zdarma. Abyste mohli získat aplikaci pro stolní počítače, musíte si zakoupit osobní předplatné pro jednu osobu nebo rodinné předplatné až pro šest osob. Dalším problémem je absence nativní aplikace pro Linux, která je pro některé uživatele zásadní. Přesto je Microsoft Word ve vesmíru kancelářského softwaru stále udávajícím trendem.

8. Software pro zpracování textu pro počítače Apple Mac – Pages

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.apple.com

Pokud jde o software pro zpracování textu pro počítače Apple Mac, nejzřetelnější volbou jsou Pages. Je to výkonný textový procesor vyvinutý společností Apple, který umožňuje vytvářet dokumenty různých typů a je předinstalován ve většině zařízení Apple.

S editorem Pages můžete spolupracovat v reálném čase a váš tým může pracovat společně odkudkoli díky vzájemnému sledování změn, přidávání zvýraznění a konverzacím ve vláknech.

Při úpravách dokumentu v aplikaci Pages můžete zvolit rozvržení, přizpůsobit písma, přizpůsobit styly textu a přidat grafiku. Navíc je zde možnost přidávat fotografie, galerie, zvukové klipy, matematické rovnice, grafy a tvary. Více než 90 šablon navržených společností Apple vám usnadní život, protože nemusíte nic vytvářet od začátku.

9. Open-source desktopový textový procesor – LibreOffice Writer

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.libreoffice.org

Writer je textový procesor sady LibreOffice, která zahrnuje sadu aplikací s otevřeným zdrojovým kódem, jako je Impress pro prezentace, Calc pro tabulky, Draw pro diagramy, Base pro databáze a Math pro vzorce.

LibreOffice Writer nabízí všechny funkce moderního a plnohodnotného textového procesoru. Můžete s ním vytvářet jednoduché dokumenty s minimálním formátováním i složité dokumenty s obsahem, diagramy, rejstříky a dalšími prvky v systémech Windows, Linux a MacOS.

Writer používá vlastní formát pro textové dokumenty ODT a podporuje i další formáty. Kompatibilita se soubory DOCX není ideální, ale s každou novou verzí se zlepšuje.

10. Náhrada aplikace Microsoft Word – WPS Writer

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024
Zdroj obrázku: www.wps.com

WPS Office je univerzální kancelářský balík pro Windows, Linux a MacOS, který je k dispozici zdarma. Jeho textový procesor s názvem Writer je kompatibilní se soubory vytvořenými v Microsoft Office, LibreOffice a Google Docs a poskytuje kompletní sadu funkcí pro splnění vašich kancelářských potřeb.

WPS Writer obsahuje více než 10 000 profesionálních a krásných šablon rozdělených do několika kategorií, které si můžete zdarma stáhnout a upravovat. Další výhodou tohoto textového procesoru je, že WPS Writer podporuje převod mezi soubory PDF a Word.

Váš dojem může zkazit fakt, že bezplatná verze čas od času zobrazuje reklamu.

Jaký je nejlepší software pro zpracování textu pro Chromebook?

Pro uživatele Chromebooků nemá otázka nejlepšího textového procesoru smysl. Vzhledem k tomu, že „Chromebooky jsou novým typem počítače navrženým tak, aby vám pomohl dělat věci rychleji a snadněji“ a používají systém ChromeOS vyvinutý společností Google, jsou vybaveny sadou aplikací pro produktivitu Google. Dokumenty Google jsou tak jedním z nejlepších programů pro úpravu a vytváření dokumentů na Chromebooku.

Dokumenty Google však nejsou jedinou a exkluzivní možností pro toto zařízení. Můžete také použít některý z následujících textových procesorů, které již byly zmíněny v tomto článku:

  • Editor dokumentů ONLYOFFICE;
  • WPS Writer;
  • LibreOffice Writer;
  • Microsoft Word for the web;
  • CryptPad;
  • Zoho Writer.

Jaká je nejlepší volba pro iPad?

11. Dokumenty ONLYOFFICE pro iOS

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

Mezi všemi dostupnými textovými editory pro iPad si ONLYOFFICE Documents pro iOS rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jedná se o bezplatnou aplikaci, která umožňuje otevírat a upravovat textové dokumenty, tabulky a prezentace na vašem zařízení a online formuláře na cestách. Aplikace je plně kompatibilní se soubory aplikace Word a podporuje rozpoznávání rukopisu.

Pomocí této mobilní aplikace se můžete připojit ke cloudu ONLYOFFICE a sdílet dokumenty pro společnou práci. Kromě toho můžete dokumenty ONLYOFFICE připojit k dalším platformám cloudových úložišť, jako je Nextcloud, ownCloud nebo jakákoli jiná prostřednictvím WebDAV. Hodí se také pro společnou editaci v reálném čase.

Dokumenty ONLYOFFICE pro iPad získáte v Apple App Store:

ZÍSKEJTE NYNÍ

Jaká je nejlepší volba pro Android?

12. Dokumenty ONLYOFFICE pro Android

12 nejlepších textových procesorů v roce 2024

Pro uživatele systému Android je k dispozici velké množství textových procesorů podle libosti. Dokumenty ONLYOFFICE jsou velmi dobrou volbou, protože neobsahují skryté předplatné ani reklamy a jejich editační funkce jsou k dispozici po instalaci a spuštění aplikace v zařízení se systémem Android.

Dokumenty ONLYOFFICE je bezplatná aplikace, která umožňuje upravovat textové dokumenty a další kancelářské soubory. Pomocí této aplikace můžete pracovat s místními dokumenty a také spolupracovat v reálném čase. Pro spolupráci stačí připojit platformu třetí strany, ať už jde o cloud ONLYOFFICE, Nextcloud, Dropbox, ownCloud, Google Drive atd.

Získejte ONLYOFFICE Documents pro svůj Android právě teď:

Google Play              AppGallery