Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente

25 March 2024By Marko Jovanović

Microsoft obezbeđuje nekim kvalifikovanim školama besplatan pristup svojoj kancelarijskoj aplikaciji. Ali šta ako vaša škola nije na listi? Ili samo treba da uređujete tekst i prezentacije na vašem Windows PC-u i Mac-u? Ne plaćajte bilo koji vlasnički softver dok ne proverite ovaj članak sa listom najboljih besplatnih alternativa za Microsoft Office za studente.

Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente

Koja je najbolja MS Office alternativa?

Ako vaša škola nije kvalifikovana da dobije besplatni Word, Excel, ili PowerPoint, razmotrićete korišćenje Microsoft desktop office paketa. Nažalost, ove aplikacije su plaćene za Windows i Mac.

Najbolji način da sačuvate novac je da dobijete jednog od besplatnih Microsoft konkurenta sa liste ispod.

ONLYOFFICE Desktop Editors

ONLYOFFICE desktop aplikacija je potpuno besplatna, otvorenog izvora, i platforma koja podržava više operativnih sistema, znači da je možete pokrenuti na bilo kom operativnom sistemu — Windows, Linux, ili Mac-u. Sve funkcije su otključane i ne plaćate ništa dodatno.

Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente

Postoje 3 komponente koje potpuno zamenjuju Microsoft Office aplikacije — tekst uređivač, uređivač proračunske tabele, i uređivač prezentacija. Možete pisati bilo koji tekst, pripremiti prezentacije za prikazivanje u učionici, raditi sa rečnicima. Dodatno, možete pregledati i raditi sa PDF datotekama.

ONLYOFFICE Desktop Uređivači su veoma kompatibilni sa MS formatima (DOCX, XLSX, PPTX). Datoteke kreirane u ONLYOFFICE će biti prikazane savršeno od strane MS Office na drugim laptop računarima.

Dodaci proširuju osnovnu funkcionalnost ONLYOFFICE Desktop Uređivača. Na primer, možete ubaciti YouTube video zapise, dijagrame sa Drawio-om, bibliografije iz Zotero-a i Mendeley-a, generisati tekst u ChatGPT-u, diskutovati o grupnim projektima u Zoom-u, brzo prevesti tekst koristeći Google ili DeepL.

Navedene prednosti čine ONLYOFFICE Desktop Editors jednim od najboljih besplatnih alternativa Microsoft Office-u. Isprobajte ga danas – samo kliknite dugme za preuzimanje.

PREUZMI

Google Docs

Google Docs je potpuno besplatan i zasnovan na oblaku kancelarijski paket, što ga čini savršenim za brz rad sa tekstovima i prezentacijama online. Osnovne aplikacije koje oblikuju ovu rešenje su Docs, Sheets i Slides.

Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente
Image source: Google

Baš kao i u bilo kom popularnom kancelarijskom paketu, studenti mogu sarađivati i sastavljati tekstove, radne sveske i prezentacije, deliti datoteke, primati komentare na svoje zadatke i domaće zadatke od nastavnika. Budući da je ceo proces organizovan online, ne morate brinuti da li su datoteke kompatibilne sa operativnim sistemom nekog drugog.

Međutim, Google koristi svoje vlastite formate datoteka koji nisu 100% kompatibilni sa OOXML-om. Drugim rečima, ako otvorite dokument kreiran u drugom softveru, mogu se pojaviti neka izobličenja.

LibreOffice

LibreOffice je još jedna besplatna i otvorena alternativa Microsoft Office-u, koja omogućava kreiranje, uređivanje i čuvanje datoteka u ODF (OpenDocument) formatu. Aplikacije za uređivanje teksta, tabela i prezentacija nazivaju se Writer, Calc i Impress, redom.

Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente
Image source: LibreOffice

Osnovne funkcionalnosti potrebne za pisanje radova, obavljanje domaćih zadataka i pripremu prezentacija su uključene. Interfejs u LibreOffice-u je samo malo sličan onome što vidite u Microsoft Office-u, ali ako ste novi u ovom softveru, biće potrebno neko vreme da naučite navigaciju.

Pored toga, LibreOffice može biti pokrenut na svakom operativnom sistemu – Windows-u, Linux-u i Mac-u.

Apple iWork

Vlasnici Macbook-a i iMac-a ne moraju dalje tražiti. Apple im je obezbedio besplatni i moćni paket za pisanje tekstova, kreiranje živopisnih prezentacija, kao i rad sa tabelama. Oni se zovu Pages, Numbers i Keynote.

Najbolje alternative Microsoft Office-a za studente
Image source: Apple

Ove aplikacije omogućavaju izbor iz ogromnog broja šablona, u slučaju da ne znate odakle da počnete. Izaberite dizajn prezentacije ili odaberite dokument po svrsi (npr. CV, članak, poslovna kartica itd.).

Nažalost, Apple koristi sopstvene formate za datoteke kreirane u Pages-u, Numbers-u i Keynote-u. Njihova kompatibilnost sa drugim softverima i operativnim sistemima nije garantovana, ali ipak prilično dobro podržavaju popularne OOXML formate.