12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

13 March 2024By Marko Jovanović

Imati dobar program za obradu teksta je uvek bilo nešto prirodno što se podrazumeva. Međutim, mnogi korisnici veruju da su Microsoft Office, Google Docs and LibreOffice jedini izbor kada treba da uređujete dokument. U ovom artiklu, pomerićemo granice i otkrićemo najbolje programe za obradu teksta za različite platforme i uređaje u 2023.

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

Šta su tačno obrada teksta i programi za obradu teksta?

Pre nego što zaronimo u temu i pogledamo najbolje programe za obradu teksta u 2023., moramo da imamo jasno razumevanje toga šta je obrada teksta. Pod ovim pojmom obično podrazumevamo proces kreiranja i uređivanja elektronskih dokumenata na kompjuter ili mobilni uređaj koristeći specijalni program, tj program za obradu teksta. Ovaj proces zahteva tastaturu i ekran tako da korisnik može da unese i vizulelno proveri informaciju koja će biti uneta.

Uzimajući u obzir definiciju iznad, program za obradu teksta može biti definisan kao softver aplikacija dizajnirana za kreiranje, uređivanje, formatiranje i štampanje elektronskih dokumenata. Takvi programi se mogu razlikovati u smislu upotrebe i aplikacija ali imaju mnogo toga zajedničkog. Na primer, tipični tekstualni procesor ima sledeće funkcije:

  • Osnovne tekstualne operacije (Kopiraj, Ubaci, Obriši, Iseci, Pronađi i Zameni, itd.);
  • Alati za formatiranje;
  • Konfiguracija fonta (vrsta, veličina i boja);
  • Zaglavlja i podnožja;
  • Vizuelni objekti (slike, tabele, oblici, grafikoni, itd.);
  • Upućivanje u tekstu;
  • Upravljanje datotekama;
  • Štampanje;
  • Provera pravopisa i više.

Neki programi za obradu teksta su kompatibilni sa makroima i čak nude korisne kolaborativne funkcije, poput istorije verzija, komentara i različitih režima koautorstva, što ih čini dobrim za ko-autorizaciju u realnom vremenu.

Sada kada znate osnove obrade teksta, vreme je da odaberemo najbolje opcije kada tražimo idealan procesor teksta. Svi programi na našoj listi ispod su podeljeni u nekoliko kategorija za vašu lagodnost. Možete odabrati najbolju opciju u zavisnosti od vaših preferenci i vaših uređaja.

Najbolji onlajn programi za obradu teksta

Za one korisnike koji cene jednostavnost i ne žele da troše vreme, dobra preporuka bi bio onlajn program za obradu teksta. Takav program radi ono što tradicionalne aplikacije za obradu teksta rade, ali ne morate da se opterećujete instalacijom i konfiguracijom softvera jer je sve dostupno u vašem pretraživaču. Samo otvorite novu karticu i započnete odmah da radite na vašem dokumentu. Jedini nedostatak je što vam je potrebna stabilna Internet konekcija.

1. Otvoreni izvor rešenje – ONLYOFFICE Dokument Uređivač

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

ONLYOFFICE Document Editor je onlajn program za obradu teksta koji formira deo ONLYOFFICE Docs, kancelarijski paket otvorenog izvora za saradnju za tekstualne dokumente, tabele, prezentacije, digitalne obrasce, PDF datoteke i e-knjige.

Kao alat za obradu teksta, ONLYOFFICE Document Uređivač dolazi sa punim skupom funkcija za uređivanje i formatiranje koje vam omogućavaju da kreirate i menjate tekstualne dokumente u jednom od najšire prihvaćenih formata, DOCS. Ovo garantuje potpunu kompatibilnost sa datotekama kreiranim pomoću Microsoft Word-a, još jedne opcije na našoj listi. Podržane su i druge popularne ekstenzije datoteka (DOC, RTF, TXT, ODT, itd.).

ONLYOFFICE Document Editor je savršen izbor za zajedničko uređivanje u realnom vremenu. Koristeći ga, možete raditi na dokumentima sa drugim korisnicima kao tim. Zajedno možete koristiti ugrađeno ćaskanje za razmenu tekstualnih poruka, omogućiti audio i video pozive preko Jitsi i Zoom dodataka, ostavljati komentare, revidirati izmene jedni drugima, pa čak i preći na strogi režim za privatnije zajedničko uređivanje.

Standardna funkcionalnost uređivača može se lako proširiti instaliranjem dodataka preko ugrađenog menadžera dodataka. ONLYOFFICE dodaci omogućavaju pristup uslugama trećih strana ili donose nove funkcije. Na primer, možete da prevodite zasebne reči i cele pasuse pomoću Google Translator-a ili DeepL-a, kreirate bibliografije pomoću Zotero-a ili Mendelei-a, pretvarate govor u tekst i još mnogo toga.

Jedna od prednosti ONLYOFFICE Document Editor-a je integrisani pomoćnik veštačke inteligencije koji možete da koristite za generisanje tekstova, pravljenje rezimea, definisanje reči, pronalaženje sinonima i generisanje isečaka koda. AI asistent je zasnovan na ChatGPT od OpenAI i radi direktno u interfejsu urednika.

Želite da isprobate ONLYOFFICE Document Editor na mreži? Nema ništa lakše – samo napravite besplatan nalog i počnite da uređujete tekstualne dokumente u svom pretraživaču:

ZAPOČNI

2. Google program za obradu teksta – Google Docs

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: workspaceupdates.googleblog.com

Google dokumenti su sinonim za zajedničko uređivanje u realnom vremenu od zvaničnog objavljivanja 2006. godine. Od tada se mnogo toga promenilo, ali je Google program za obradu teksta i dalje jedan od najboljih programa za kreiranje i uređivanje dokumenata na mreži.

Google dokumenti su deo Google ekosistema koji uključuje različite aplikacije za produktivnost i pruža vam sve potrebne alate za uređivanje, koautorstvo i deljenje tekstualnih datoteka sa drugim korisnicima. Kada radite u Google dokumentima, možete da koristite komentare, ostavljate predloge i akcije, pa čak i da koristite @-pominjanja da biste privukli pažnju relevantnih ljudi. Dodatne Google usluge, kao što je Google Meet, čine proces saradnje dokumenata lakšim i produktivnijim.

Uprkos činjenici da Google program za obradu teksta koristi sopstvenu ekstenziju datoteke, kompatibilan je sa Microsoft Word datotekama bez njihovog pretvaranja i nudi podršku za druge popularne formate. Takođe možete da uvezete PDF i EPUB datoteke, čineći ih trenutno dostupnim za uređivanje.

3. Microsoft Word za web – Microsoft-ov tekst procesor

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.microsoft.com

Microsoft Word za web je verzija čuvenog Microsoft programa za obradu teksta zasnovana na oblaku koji dolazi kao deo Microsoft 365, sve-u-jednom paketa kancelarijskih i produktivnih aplikacija za ličnu i profesionalnu upotrebu, koji je razvio Microsoft.

Za razliku od svoje desktop verzije, Microsoft Word za web ima ograničenu funkcionalnost, ali je besplatan i samo treba da kreirate Microsoft nalog da biste započeli sa njim. Microsoft Word za web podržava saradnju u realnom vremenu sa više ljudi i dolazi sa osnovnim šablonima, fontovima, ikonama i nalepnicama.

Microsoft program za obradu teksta koristi DOCS format i omogućava vam da sačuvate svoje dokumente u drugim formatima, kao što su ODT i PDF. Potencijal aplikacije za uređivanje je prilično ograničen, ali i dalje možete da koristite osnovne funkcije za ispravljanje pravopisa i gramatike, kao i diktiranje i glasovne komande.

Aplikacija je integrisana sa OneDrive-om, Microsoft-ovom platformom za skladištenje datoteka, i pruža vam 5 GB skladišta u oblaku, što je dovoljno za zajednički rad.

4. Besplatni onlajn program za obradu teksta – Zoho Writer

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.zoho.com

Zoho Writer je besplatni program za obradu teksta koji čini deo Zoho kancelarijskog paketa. Dolazi sa intuitivnim interfejsom gde se svi alati za uređivanje i formatiranje nalaze na panelu sa leve strane.

Aplikacija vam omogućava da uvozite i izvozite dokumente u DOCS formatu tako da možete lako da radite na Word datotekama kao da se ništa nije promenilo. Zoho Writer ima skup alata za saradnju koji olakšavaju zajedničko uređivanje datoteka zajedno kao tim. Zoho procesor teksta automatski čuva vaše izmene, tako da ne morate da brinete o gubitku podataka čak i ako neočekivano izađete van mreže.

Kao i drugi programi za obradu teksta, Zoho Writer dolazi sa standardnim funkcijama oblikovanja teksta i kreiranja dokumenata, što vam omogućava da dodajete slike i tabele, ubacujete simbole i oblike, kreirate hiperveze itd.

Pored DOCS-a, Zoho Writer je kompatibilan i sa ODF, PDF, RTF, TKST i HTML formatima tako da možete da radite sa datotekama kreiranim u drugim programima i aplikacijama.

5. Enkriptovano rešenje – CryptPad

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: cryptpad.org

CriptPad je skup end-to-end šifrovanih aplikacija otvorenog koda za tekstualne dokumente, tabele, obrasce, Markdown datoteke, prezentacije, dijagrame, table i programski kod.

Najistaknutija karakteristika ovog paketa je da su vaše datoteke u CriptPad-u pouzdano šifrovane kada radite u svom pretraživaču. Niko ne može da pristupi vašim dokumentima i nijedan deo vaših podataka ne napušta uređaj koji koristite. Čak ni administratorima CriptPad-a nije dozvoljeno da vide sadržaj vaših datoteka.

CriptPad procesor teksta nudi interfejs sa karticama i skup standardnih alata za uređivanje i formatiranje. Možete kreirati dokumente, formatirati tekst i raditi sa jednostavnim objektima. Važno je da vam je dozvoljeno da sarađujete sa drugim korisnicima u realnom vremenu.

Možete besplatno da koristite najvažnije CriptPad funkcije bez potrebe da registrujete nalog. To znači da možete koristiti uslugu kao anonimni gost, kreirati i uređivati datoteke koje će biti trajno izbrisane nakon 90 dana neaktivnosti.

Ako registrujete besplatni CriptPad nalog, dobićete 1 GB prostora za skladištenje u oblaku i pristup nekim ekskluzivnim funkcijama, kao što su deljene fascikle i šabloni.

Najbolji desktop procesori teksta

Ako ste strastveni korisnik računara i instalacija softvera vam ne predstavlja izazov, možda bi bilo bolje da isprobate desktop procesor teksta. Hajde da pogledamo šta je pri ruci.

6. Program za obradu teksta koji radi na više platformi – ONLYOFFICE Dokument Uređivač

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

Kancelarijski paket ONLYOFFICE dostupan je na svim platformama, tako da postoji besplatna aplikacija za desktop računare koju možete preuzeti nakon instalacije na svom operativnom sistemu, bilo da je u pitanju Windows, Linux ili macOS.

ONLYOFFICE Document Editor je besplatni program za obradu teksta koji omogućava upravljanje fontovima i stilovima, primenu različitih stilova oblikovanja, podešavanje razmaka, umetanje zaglavlja i podnožja i štampanje dokumenata sa lakoćom. Takođe možete dodavati i uređivati slike i umetati prilagodljive grafikone i druge vizuelne objekte, kao što su oblici, tabele, Text Art, SmartArt grafike, jednačine, kapitale itd.

ONLYOFFICE desktop procesor teksta podržava sve popularne formate (DOC, DOCS, ODT, TXT, HTML, itd.) i omogućava vam da konvertujete PDF i XPS datoteke u DOCS čineći ih dostupnim za uređivanje. Osim toga, možete da sačuvate svoje dokumente u PDF, EPUB, JPG, pa čak i PNG.

Verzija aplikacije za desktop nudi iste funkcije za uređivanje i interfejs kao i verzija zasnovana na web-u, uključujući kolekciju dodataka trećih strana. Takođe možete da povežete uslugu skladištenja u oblaku sa vašom desktop aplikacijom i omogućite zajedničko uređivanje u realnom vremenu. Dostupne opcije su ONLYOFFICE DocSpace, ownCloud, Nextcloud, Seafile, kDrive i Liferay.

Preuzmite ONLYOFFICE Document Editor za Windows, Linux i macOS besplatno sa zvaničnog sajta:

PREUZMI SADA

7. Microsoft Windows program za obradu teksta – Word

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.online-tech-tips.com

Ne samo da Microsoft ekosistem nudi aplikacije za produktivnost u oblaku, već ima i desktop verzije svojih najpopularnijih kancelarijskih programa, uključujući Microsoft Word. Ovo je veoma popularan program za obradu teksta i mnogi korisnici ga smatraju zlatnim standardom za kreiranje i uređivanje tekstualnih dokumenata. Zanimljivo je da je na nekim jezicima Word postao sinonim za kancelarijski softver generalno.

Microsoft Word ima sve funkcije koje bi prosečnom korisniku mogle biti potrebne. Možete formatirati tekstove i pasuse kako želite, umetati i prilagođavati vizuelne objekte, birati između mnoštva unapred instaliranih fontova, upoređivati i spajati dokumente, kreirati bibliografije i još mnogo toga.

Nažalost, Microsoft Word za upotrebu van mreže nije besplatan. Morate da kupite ličnu pretplatu za jednu osobu ili porodičnu pretplatu za najviše šest osoba da biste mogli da dobijete aplikaciju za računar. Drugi problem je odsustvo matične aplikacije za Linux, što je kritično za neke korisnike. Ipak, Microsoft Word je i dalje pokretač trendova u univerzumu kancelarijskog softvera.

8. Apple Mac softver za obradu teksta – Stranice

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.apple.com

Kada je u pitanju softver za obradu teksta za Apple Mac računare, najočigledniji izbor bi bio Pages. To je moćan program za obradu teksta koji je razvio Apple koji vam omogućava da kreirate dokumente različitih tipova i dolazi unapred instaliran sa većinom Apple uređaja.

Pomoću Pages možete da uživate u saradnji u realnom vremenu, a vaš tim može da radi zajedno sa bilo kog mesta tako što će pratiti promene jedni drugih, dodajući istaknute stavke i voditi konverzacije u nizu.

Kada uređujete dokument u Pages, možete da izaberete izgled, prilagodite fontove, personalizujete stilove teksta i dodate grafiku. Štaviše, postoji opcija za dodavanje fotografija, galerija, audio snimaka, matematičkih jednačina, grafikona i oblika. Više od 90 šablona koje je dizajnirao Apple olakšava život jer ne morate da kreirate nešto od nule.

9. Radni procesor otvorenog koda – LibreOffice Writer

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.libreoffice.org

Writer je program za obradu teksta LibreOffice paketa koji uključuje skup aplikacija otvorenog koda, kao što su Impress za prezentacije, Calc za tabele, Draw za dijagrame, Base za baze podataka i Math za formule.

LibreOffice Writer ima sve karakteristike modernog, potpuno funkcionalnog procesora teksta. Možete ga koristiti za kreiranje jednostavnih dokumenata sa minimalnim formatiranjem, kao i složenih dokumenata sa tabelama sadržaja, dijagramima, indeksima i drugim elementima na Windows, Linux i macOS.

Writer koristi sopstveni format za tekstualne dokumente, ODT, i podržava druge formate. Kompatibilnost sa DOCS datotekama nije idealna, ali postaje sve bolja sa svakim novim izdanjem.

10. Zamena za Microsoft Word – WPS Writer

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023
Image source: www.wps.com

WPS Office je sve-u-jednom kancelarijski paket za Windows, Linux i MacOS koji je dostupan besplatno. Njegov program za obradu teksta pod nazivom Writer kompatibilan je sa datotekama kreiranim u Microsoft Office-u, LibreOffice-u i Google Docs-u i pruža kompletan skup funkcija koje zadovoljavaju potrebe vaše kancelarije.

WPS Writer dolazi sa više od 10.000 profesionalnih i prelepih šablona podeljenih u nekoliko kategorija koje možete besplatno preuzeti i uređivati. Još jedna prednost ovog procesora teksta je ta što WPS Writer podržava konverziju između PDF i Word datoteka.

Ono što vam može pokvariti utisak je to što besplatna verzija s vremena na vreme prikazuje reklame.

Koji je najbolji softver za obradu teksta za Chromebook?

Za korisnike Chromebook-a, izgleda da pitanje najboljeg procesora teksta nema smisla. Pošto su „Chromebook-ovi novi tipovi računara dizajnirani da vam pomognu da obavljate stvari brže i lakše“ i da pokreće ChromeOS koji je razvio Google, oni su opremljeni skupom Google aplikacijom za produktivnost. Ovo čini Google dokumente jednim od najboljih programa za uređivanje i pravljenje dokumenata na vašem Chromebook-u.

Međutim, Google dokumenti nisu jedina i ekskluzivna opcija za ovaj uređaj. Takođe možete koristiti jedan od sledećih procesora teksta koji su već pomenuti u ovom članku:

  • ONLYOFFICE Document Editor;
  • WPS Writer;
  • LibreOffice Writer;
  • Microsoft Word za web;
  • CryptPad;
  • Zoho Writer.

Koji je najbolji izbor za iPad?

11. ONLYOFFICE Dokumenti za iOS

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

Među svim dostupnim programima za obradu teksta za iPad, ONLYOFFICE Dokumenti za iOS definitivno zaslužuje vašu pažnju. To je besplatna aplikacija koja vam omogućava da otvarate i uređujete tekstualne dokumente, tabele i prezentacije na svom uređaju, kao i da šaljete onlajn obrasce u pokretu. Aplikacija je potpuno kompatibilna sa Word datotekama i podržava prepoznavanje rukopisa.

Pomoću ove mobilne aplikacije možete da se povežete na ONLYOFFICE oblak i delite dokumente za zajednički rad. Štaviše, možete da povežete ONLYOFFICE dokumente sa drugim platformama za skladištenje u oblaku, kao što su Nextcloud, ownCloud ili bilo koja druga preko WebDAV-a. Takođe je dobar za zajedničko uređivanje u realnom vremenu.

Preuzmite ONLYOFFICE dokumente za svoj iPad iz Apple App Store-a:

UZMI SADA

Koji je najbolji izbor za Android?

12. ONLYOFFICE Dokumenti za Android

12 najboljih programa za obradu teksta u 2023

Za korisnike Android-a postoji veliki broj procesora teksta za bilo koji ukus. ONLYOFFICE Documents je veoma dobra opcija jer ne nudi skrivene pretplate ili oglase, a njegove funkcije za uređivanje su dostupne kada instalirate i pokrenete aplikaciju na svom Android uređaju.

ONLYOFFICE Documents je besplatna aplikacija koja vam omogućava da uređujete tekstualne dokumente i druge kancelarijske datoteke. Koristeći ovu aplikaciju, možete da radite sa lokalnim dokumentima i da sarađujete u realnom vremenu. Za zajednički rad, potrebno je samo da povežete platformu treće strane, bilo da je to ONLYOFFICE cloud, Nextcloud, Dropbox, ownCloud, Google Drive, itd.

Nabavite ONLYOFFICE dokumente za svoj Android odmah:

Google Play AppGallery